tisdag 1 april 2014

Kompression är inne ...

Idag investerar fler och fler idrottare i så kallade kompressionskläder. Forskning har visat att tighta kläder kan öka styrkan och explosiviteten, speciellt för höfter och knän. På samma sätt är det dokumenterat att man kan öka steglängden genom att använda kompressionstights.
Med kompressionskläder under och efter träningen kan man förebygga träningsvärk. Det kräver dock att man har kompressionskläderna på cirka ett dygn efter loppet eller träningen.

På marknaden finns också speciella kompressionsmössor lämpade för idrotter med mycket tankearbete som exempelvis orientering.
Dessa mössor, bidrar genom det ökade trycket på huvudet och framförallt då pannloben, att tankarna inte sticker iväg åt olika håll. Det blir lättare att hålla fokus och kartminnesförmågan ökar. Effekten blir att man inte behöver göra så många kartläsningsstopp och då tjänar man tid. Studier har visat att man kan "vinna" mellan 20 och 40 sekunder på varje kilometer. På en femkilometersbana innebär detta uppåt tre minuter kortare löptid.

Mössan "Run-And-Think" kan beställas i olika färgkombinationer så att var och en kan hitta något som passar. Nedan klubbtränare Rickard med sin favorit. Nackdelen är att man alltid måste ha "mössa på" även när det är riktigt het sol ... men vad gör man inte för att tjäna tid?!?